Jesienne menu czyli DYNIA w roli głównej

 

Jesienne długie wieczory tuż tuż! W tym sezonie często mamy ochotę siąść wygodnie na kanapie pod kocykiem, z kubkiem gorącej herbaty z goździkami, plastrami pomarańczy i cynamonem, włączyć fajny film i trochę wyluzować. I dobrze! Ale, ale czy wiecie co świetnie pasuje do tej herbatki? Jesienne ciasto! A najlepiej fit, żeby moc zjeść jak najwięcej !  A jak mamy jesień to koniecznie musi pojawić się w waszym jadłospisie DYNIA, która ma ogrom zalet zdrowotnych m.in.

  1. Jest niskokaloryczna i przyspiesza metabolizm
  2. Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo
  3. Wzmacnia układ odpornościowy
  4. Dba o piękną skórę i włosy
  5. Idealnie nawilża

A wracając do smakołyków z dyni to przychodzimy z pomocą! Poniżej wstawiamy przepis na przepyszne fit ciasto dyniowe!

Ciasto dyniowe Fit

Składniki: * Puree z dyni (200 g) * Banan (200 g) * Mleko (125ml) * Mąka owsiana (200g) * Soda oczyszczona (5g) * Proszek do pieczenia (3g) * Cynamon (5g) 1. Do wysokiej miski włóż puree z dyni, obrane banany, wlej mleko. Wszystko zblenduj na gładką masę. 2. Dodaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie wymieszaj. 3. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. 4. Wlej ciasto do formy. 5. Piecz 40-45 minut w 180 st. C. do suchego patyczka.

 

Prosta zupa krem z dyni FIT

Składniki: 1 kg miąższu dyni, 1 mała cebula, 1 średnia marchewka, 1 średnia pietruszka, 1 ząbek czosnku, 1 litr wywaru warzywnego, 2 łyżki oliwy z oliwek, pestki dyni, szczypta kurkumy, ¼ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki curry, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Miąższ dyni pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w półplasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. W głębokim garnku na dnie rozgrzej oliwę. Podsmaż na złoto czosnek i cebulę. Dodaj marchew i pietruszkę – podsmażaj około 5 minut. Dorzuć dynię i przyprawy (paprykę, kurkumę i curry). Wymieszaj dokładnie warzywa z przyprawami. Trzymaj na ogniu jeszcze 3 minuty. Całość zalej bulionem warzywnym. Gotuj do miękkości warzyw. Na koniec zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj posypaną pestkami dyni.

Fit placki z dyni ( ok. 14 sztuk):

  • 250g musu z dyni
  • Pół szklanki (70g) mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (czyli rozpuszczamy ok. 1 czubatą łyżeczkę oleju, np. w mikrofali przez kilka sekund)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli morskiej/himalajskiej
  • Do posypania możemy użyć pudru z ksylitolu zmielonego w młynku, syropu z agawy/klonowego, owoców czy też dżemu 100%
  1. Mus mieszamy z jogurtem naturalnym trzepaczką rózgową w dużej misce.
  2. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, jajka oraz ksylitol i ponownie dokładnie mieszamy.
  3. Dodajemy przez sitko (to ważne, gdyż w mące jaglanej często bywają jeszcze kawałeczki kaszy, które zostają na sitku) mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy całość delikatnie do połączenia składników.
  4. Na patelni z nieprzywierającą powłoką możemy smażyć beztłuszczowo, inną zaś smarujemy lekko olejem kokosowym i rozgrzewamy. Wykładamy na patelnię po jednej pełnej łyżce masy i smażymy na najmniejszym ogniu z obu stron, aż placuszki się zarumienią. Polecam formować niezbyt duże placki, inaczej mogą się dość ciężko przewracać na drugą stronę.
  5. Podajemy z pudrem z ksylitolu, syropem z agawy/klonowym, owocami czy też z dżemem 100%.

Życzymy smacznego !